Sindirim Sistemi
BESİNLERİN MACERALI YOLCULUĞUNA SEN DE KATILMAYA NE DERSİN ? HADİ BİZİMLE GEL!
Yaşamayı devam ettirebilmemiz için besinlere ihtiyacımız vardır.Besinler bizim büyümemizi , ihtiyacımız olan gerekli enerjiyi kazanmamızı sağlarlar. Besinler karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, su ve minerallerden oluşur. Protein, yağ ve karbonhidratlar büyük yapılı besinler oldukları için sindirime uğramaları gerekir.
Sindirim ise büyük yapılı besinlerin parçalanarak kana geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılmasına denir, bu olayın gerçekleştiği yere de sindirim sistemi denir.İki çeşit sindirim vardır.
SİNDİRİM ÇEŞİTLERİ:
Mekanik(fiziksel)Sindirim:
Besinlerin çiğneme ve kas hareketleri ile küçük parçalara ayrılmasıdır.
Mekanik sindirim sayesinde besinlerin temas yüzeyi artırılarak, enzimlerin daha kolay etki etmesi sağlanmış olur.
Yutakta sindirim gerçekleşmez.
20-25 cm uzunluğunda ve düz kaslardan oluşmuştur.
Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez.
Şekli "J" harfine benzer.
Midede mekanik ve kimyasal sindirimi gerçekleşir.
Mide özsuyu ve enzimlerle kimyasal sindirim olur.
Midenin kasılıp gevşemesi ve çalkalama hareketi ile mekanik sindirim gerçekleşir.
Mekanik sindirime uğrayan besinler bulamaç haline gelir.
Uzunluğu 7-8 metredir.
Yağların sindirimi burada başlar ve biter.
Protein ve karbonhidratların sindirimi de burada biter.
İnce bağırsakta villus adı verilen çıkıntılar bulunur.
Villuslar emilim yüzeyini artırırlar.
Sindirilmiş besinler villuslardan emilerek kana geçer.
Salgılanan safra sıvısı, safra kesesinde (Öd) depo edilir.
Safra yağların mekanik sindirimi gerçekleşir.
Safra yağı, yağ damlacıklarına dönüştürür.
Karaciğer ayrıca kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinleri üretir.
Kanda bulunan fazla glikozu glikojen şeklinde depo eder.
Hücrelerde oluşan zehirli amonyağın, daha az zehirli üre ve ürik aside çevirir.
Pankreas özsuyu yağ, protein ve karbonhidratların kimyasal sindirimini sağlar.
İçerisinde enzimler bulunur.
Karbonhidratların Sindirimi: Ağızda başlar, ince bağırsakta biter.
Proteinlerin Sindirimi: Midede başlar, ince bağırsakta biter.
Yağların Sindirimi: İnce bağırsakta başlar, ince bağırsakta biter.
Yaşamayı devam ettirebilmemiz için besinlere ihtiyacımız vardır.Besinler bizim büyümemizi , ihtiyacımız olan gerekli enerjiyi kazanmamızı sağlarlar. Besinler karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, su ve minerallerden oluşur. Protein, yağ ve karbonhidratlar büyük yapılı besinler oldukları için sindirime uğramaları gerekir.
Sindirim ise büyük yapılı besinlerin parçalanarak kana geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılmasına denir, bu olayın gerçekleştiği yere de sindirim sistemi denir.İki çeşit sindirim vardır.
SİNDİRİM ÇEŞİTLERİ:
Mekanik(fiziksel)Sindirim:
Besinlerin çiğneme ve kas hareketleri ile küçük parçalara ayrılmasıdır.
Mekanik sindirim sayesinde besinlerin temas yüzeyi artırılarak, enzimlerin daha kolay etki etmesi sağlanmış olur.
Kimyasal Sindirim:
Besinlerin enzimler yolu ile parçalanmasına denir.
Kimyasal sindirim ile besinler hücrelere geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılır.
Kimyasal sindirim ile besinler hücrelere geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılır.
Sindirimin ne demek olduğunu öğrendiğimize göre artık yolculuğumuza başlayabiliriz:)
SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI:
Ağız:
Yolculuğumuz ilk olarak ağızdan başlayacak burada hem mekanik hem de kimyasal sindirim gerçekleşecek.
Çiğneme olayı ile mekanik, tükürük içindeki enzimler ile kimyasal sindirim gerçekleşir.
Karbonhidratların kimyasal sindirimi ağızda başlar.
Yutak:
Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletimini sağlar
Yutkunma sırasında küçük dil ile soluk borusunu kapanarak besinleri yemek borusuna iletir.Yutakta sindirim gerçekleşmez.
Yemek Borusu:
Burası tıpkı bir tünel gibi bizim sadece bir uçtan diğer uca geçmemizi sağlayacak olan organ.
Kaslı ve esnek yapısı sayesinde besinlerin mideye iletimini sağlar.20-25 cm uzunluğunda ve düz kaslardan oluşmuştur.
Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez.
Mide:
Sıradaki durağımız mide. Burada bir süre beklememiz gerekecek.
Sindirim sisteminin en geniş bölümü olan mide karın boşluğunun sol alt kısmında bulunur.Şekli "J" harfine benzer.
Midede mekanik ve kimyasal sindirimi gerçekleşir.
Mide özsuyu ve enzimlerle kimyasal sindirim olur.
Midenin kasılıp gevşemesi ve çalkalama hareketi ile mekanik sindirim gerçekleşir.
Mekanik sindirime uğrayan besinler bulamaç haline gelir.
Mide içerisi mukus tabakası ile kaplıdır. Bu tabaka mideyi korur.
Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar.
Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar.
İnce Bağırsak:
Şimdi ise çok uzun ve biraz dar olan bir yoldan geçeceğiz.Bu yolun adı ince bağırsak.
Sindirim sisteminin en uzun bölümüdür.Uzunluğu 7-8 metredir.
Yağların sindirimi burada başlar ve biter.
Protein ve karbonhidratların sindirimi de burada biter.
İnce bağırsakta villus adı verilen çıkıntılar bulunur.
Villuslar emilim yüzeyini artırırlar.
Sindirilmiş besinler villuslardan emilerek kana geçer.
Kalın Bağırsak:
Kalın bağırsak ise geçecek olduğumuz son kısım burası ince bağırsaktan daha geniş ve daha kısa.
Kalın bağırsakta sindirim gerçekleşmez.
Fazlalık su, vitamin ve minerallerin emilimi gerçekleşir.
Kalın bağırsakta B ve K vitamini sentezleyen bakteriler vardır.
Kalın bağırsakta villus bulunmaz.
Fazlalık su, vitamin ve minerallerin emilimi gerçekleşir.
Kalın bağırsakta B ve K vitamini sentezleyen bakteriler vardır.
Kalın bağırsakta villus bulunmaz.
Anüs:
Ve işte yolculuğumuzun sonuna geldik.
Besin atıkları buradan dışarı atılır ve burada sindirim olmaz.
Son olarak bize yolculuğumuz boyunca yardım eden organları tanıyalım.
Sindirime Yardımcı Organlar:
Karaciğer:
Safra adı verilen salgıyı üretir.Salgılanan safra sıvısı, safra kesesinde (Öd) depo edilir.
Safra yağların mekanik sindirimi gerçekleşir.
Safra yağı, yağ damlacıklarına dönüştürür.
Karaciğer ayrıca kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinleri üretir.
Kanda bulunan fazla glikozu glikojen şeklinde depo eder.
Hücrelerde oluşan zehirli amonyağın, daha az zehirli üre ve ürik aside çevirir.
A vitamini üretir.
A, D, E ve K vitamini depo eder.
Pankreas:
Pankreas özsuyunu salgılar.Pankreas özsuyu yağ, protein ve karbonhidratların kimyasal sindirimini sağlar.
İçerisinde enzimler bulunur.
Karbonhidratların Sindirimi: Ağızda başlar, ince bağırsakta biter.
Proteinlerin Sindirimi: Midede başlar, ince bağırsakta biter.
Yağların Sindirimi: İnce bağırsakta başlar, ince bağırsakta biter.
Bize katıldığın için çok teşekkür ederiz hoşçakaal :D
Videoya da göz atmak istersen linke tıklayabilirsin.
http://www.eba.gov.tr/video/izle/13612e6dc21e10ec04d4886a4b3144d9508fcbc80c001
http://www.eba.gov.tr/video/izle/13612e6dc21e10ec04d4886a4b3144d9508fcbc80c001
Yorumlar
Yorum Gönder